Atreveix-te a tenir bones idees. La creativitat

     

    Resulta paradoxal que la pràctica totalitat dels estudis, anàlisis i projeccions que es fan parlant del futur laboral de la societat, destaquin LA  CREATIVITAT com a destresa i habilitat absolutament necessària i imprescindible, i en canvi en tinguem un concepte tant desdibuixat. 

    Com que acaba de sortir al mercat aquest petit llibre que he escrit sobre el pensament creatiu, aprofito El Quadern de l’Emprenedor per parlar de la creativitat.

     

    Què és la creativitat?

    La creativitat és l’habilitat que tenim les persones de generar noves idees i conceptes a partir de fer associacions i combinacions que ens aporten solucions originals.

    És l’art de trobar possibilitats i alternatives i la trobem en qualsevol de les activitats humanes.

    Tradicionalment hem associat la condició de “ser creatiu/va” a determinades activitats vinculades a diferents manifestacions de l’art com l’escriptura, la pintura, el dibuix, la música... o bé a l’enginy i l’invent.

    Avui sabem que cadascú manifesta la seva creativitat en allò en el que és destre, i li agrada i el motiva.

     

    Que un pomer doni fruits no depèn només del pomer

    Voler entendre la creativitat centrant-nos només en com és una persona creativa, és com intentar comprendre com un pomer dóna fruit mirant només l’arbre i ignorant el sol, el terreny i les feines que sustenten la seva vida.

    El pensament creatiu té a veure amb moltes condicions de l’individu, però sobretot en els condicionants de l’entorn en el qual es mou.

     

    Quina és l’actitud creativa?

    L’inconformisme, el fet de qüestionar-nos el perquè de les coses, la tolerància a l’ambigüitat i la incertesa, sentir la necessitat de millorar, d’encuriosir-te pel que t’envolta són actituds pròpies del pensament creatiu.  També ho són les persones que es plantegen reptes permanents, que s’apassionen per les coses i els qui segueixen una actitud visionària.

     

    Els bloquejos creatius formen part del procés

    Però la creativitat és tan potent i fascinant com fràgil. Hi ha un munt de bloquejos que la condicionen. N’hi ha de culturals, com ara tot el que té a veure amb els hàbits i costums, amb les teories dominants o amb les frases assassines que tantes vegades aixafen les noves idees (mai ho hem fet així, això o funcionarà, ja ho vam intentar i no va funcionar, això és en teoria, però a la pràctica no funciona...).

    Però també ens condicionen i molt els bloquejos personals, les autolimitacions (el fet de pensar que no som persones creatives), la falta de confiança, la por a cometre errors, a trencar les normes del grup, l’estrès, la urgència...

     

    Com es pot millorar la creativitat?

    Just aquest és l’objectiu del petit llibre que ha il·lustrat l’Antònia Bonell i que jo mateixa he escrit. He volgut sintetitzar alguns elements que em semblen essencials per poder tenir un pensament molt més possibilista i creatiu. Parlo de la curiositat, de l’atreviment i la valentia, de la perseverança del comprimís amb el món i amb un mateix. Parlo també de la passió, de la mirada oberta i global, de la mirada estratègica, de la intuïció, de la imaginació i la mirada senzilla.

    Més de 30 consells simples que ens apropen a la mirada creativa.

    Sovint ens encallem quan volem resoldre situacions problemàtiques perquè tenim una mirada que convergeix en una única solució.

    La proposta passa per evitar el pensament rígid que porta inevitablement sempre a la mateixa visió del problema.

    Trossejar la informació, disgregar-la i ordenar-la d’una altra manera ens permet tenir una nova visió de la situació.

    Cal superar la por a utilitzar plantejaments que no segueixin una evolució lògica i aprendre a fer servir una altre punt de partida que ens proporcioni una visió nova del problema.

     

    La creativitat és útil per a tothom, però és essencial pels emprenedors

    És clar que tots i cadascun de nosaltres necessita desenvolupar el seu pensament creatiu per afrontar els diferents reptes que ens planteja el dia a dia.

    Però la creativitat esdevé fonamental per aquelles persones que volen obrir el seu negoci.

    En un primer moment  cal creativitat per triar quina és la idea de negoci que es vol desenvolupar, però no s’acaba aquí.

    El pensament creatiu ens resultarà especialment útil per pensar en la gamma de productes i/o serveis a oferir als potencials clients, per pensar com organitzar-te de forma eficient, per buscar opcions sobre la millor estratègia de comunicació, per trobar nous forats de mercat, per diferenciar-te dels competidors, per fer més amb menys, per aconseguir una major rendibilitat...

     

    Dedicar temps a pensar

    Hi ha un factor que esdevé essencial que no és altre que el temps. Aturar-se per pensar, ho estic fent bé, ho podria fer millor? De quines maneres diferents podria resoldre la situació, i si intentés... Preguntes i més preguntes per buscar opcions alternatives i diferents de les que fem servir habitualment.

     

       

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- L’emprenedoria necessita de la creativitat per poder convertir els projectes en únics, diferents i originals.
    2- La curiositat és l’energia de la creativitat, buscar, llegir, interrogar-se...
    3- Autoanalitza’t, pregunta’t què pots fer per tenir millors idees.
    4- La passió, la il·lusió i les ganes de trobar bones idees són els millors activadors de la creativitat.



    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu