Un servei de Medicina de l’Esport a Vilafranca: “No és l’esport el que és lesiu sinó com el fem”

    Xavier Gasol Santa és metge de l’esport especialitzat en ecografies i molt vinculat  al Girona i al CAR de Sant Cugat.  Des de fa dos anys ha obert un servei de MEDICINA de l’ESPORT a les instal·lacions de Mútua Penedès i amb la seva col·laboració. 
    La medicina de l’Esport és una disciplina mèdica molt resolutiva en el tractament de lesions dels teixits tous, tan si són relacionades amb l’esport com si no ho són. La fisioteràpia i la readaptació, estan en la base, entre d’altres dels tractaments usats.

    D’on neix la idea de crear aquest espai?
    Ja tenia pensat crear un espai per a persones particulars on poder oferir serveis  i tractaments com s’ofereixen a l’esport professional. Investigant i buscant vaig trobar que Mútua Penedès tenia ganes de muntar una unitat amb un propòsit molt semblant al que jo tenia en ment i ens vam trobar. I d’això ja fa 2 anys. 

    Què oferiu des d’aquest servei i què us fa diferents d’un servei, per exemple de fisioteràpia?
    D’entrada explicar que som un equip de 5 professionals,  La Montse Rubio Fisioterapeuta i Osteòpata, el  Roger Roura Fisioterapeuta i readaptador esportiu, Eduard Rovira Fisioterapeuta i preparador físic i Laia Rovira Fisioterapeuta i readaptadora esportiva.
    La diferència està sobretot en la capacitat que tenim de fer bones diagnosis per encertar amb el tractament posterior. Tenim un coneixement profund de les lesions i acostumem a ser molt precisos en les diagnosi, som bons en ecos i sabem triar el tractament mes adequat a cada lesió. 
    Són tractaments molt semblants als que reben els  esportistes professionals.
    És una combinació de la fisioteràpia amb una visió més mèdica i clínica que permet aquesta diagnosi molt precisa i a partir d’aquí  l’equip pot acotar molt mes el tractament.
    Sovint en la fisioteràpia ,malgrat tenir moltes eines de valoració sempre hi ha un marge on ens podem equivocar o pot passar per alt alguna cosa i no encarar tant bé el tractament.
    La eco permet tenir una prova ràpida i no invasiva (ni passar per un tub ni irradiació).

    Quan es decidiu aplicar aquest tipus de diagnosi? Perquè sovint anem a fisioteràpia quan tenim algun dolor però no és habitual que per això et facin alguna prova diagnòstica.
    Doncs quan hi ha simptomatologia d’alguna ruptura muscular o miotendinosa (unió entre múscul i tendó) o  de tendó.
    En funció d’on hi ha una ruptura, de si és de  tendó o de múscul podem  determinar  en molts casos quantes setmanes necessitem de tractament per aquell pacient. Això ajuda molt perquè així el pacient sap quan podrà tornar a practicar el seu esport.
    Si no hi ha aquesta precisió difícilment sabrem quan podem tornar a la normalitat .

    Sembla que sigui un servei adreçat a persones que practiquen esport de forma molt regular i amb certa intensitat, és així?
    És un servei per tothom, mutualistes i no mutualistes, esportistes o no esportistes i persones lesionades o no lesionades (prevenció).
    Tenim gent de totes les edats, també esportistes amateurs  a qui els agrada  molt entrenar i també esportistes d’elit i nens i nenes...
    També persones que van progressant mica en mica en la pràctica de l’esport i d’altres que es posen a practicar un esport i en un any volen estar a dalt de tot... Sabem que no es l’esport el que és lesiu sino com el fem. 

    I com decideixo que vaig a la medicina de l’esport o a un traumatòleg?
    Quan et fas mal pots anar a un o a l’altre. La diferencia principal es que si la lesió ve de l’esport el metge de l’esport  té uns coneixements molts específics relacionats amb la pràctica l’esport.
    No sempre els tractaments que  proposem uns  i altres són iguals.
    La medicina de l’esport acostuma a prescriure una medicació basada en la pràctica de l’esport, molt especifica. Aquesta  prescripció és molt pròpia també dels fisios.
    Entre el fisio i el metge es pauta tot l’exercici i les pautes de treball a seguir per poder tornar a recuperar l’esport i sempre del tot adaptat a l’esport que practiqui el pacient.

    Per treballar en aquest servei, cal ser esportista?
    La veritat és que tots el que treballem aquí el practiquem. Això ens dona el valor de l’empatia amb el pacient. Sabem molt bé què vol dir quan algú et pregunta “Quan podré tornar a córrer?”... saps bé què sent... 
    El valor diferencial que ens dóna el fet de ser esportistes és l’empatia.

    Com us veieu a 5 anys vista?
    Ens veiem creixent i oferint un servei tant a o mes personal del que oferim. Volem ser referents al Penedès i fora i per a totes les edats. Tenim capacitat per solucionar però també per derivar entre una gran xarxa de tot Catalunya, amb el millor especialista de genoll, el millor radiòleg, el millor de  turmell... 
    Volem també avançar més en l’acció preventiva a través de xerrades, essent actius a les xarxes...
    Treballar amb esportistes que volen evitar tots els elements de risc precisament per evitar la lesió.

      

    Quatre notes pel bloc: què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- L’especialització esdevé fonamental en un entorn ja molt saturat d’un mateix tipus de serveis. Què é allò que ens fa realment diferents dels nostres competidors?
    2- La col·laboració permet arribar més lluny que el treball individual. De vegades no ens cal generar una nova infraestructura sinó que podem establir col·laboracions win win. 
    3- Els equips multidisciplinaris i el treball en xarxes d’altres indrets ens permet oferir una àmplia gamma de serveis.
    4- Un factor clau de l’èxit és ,en molts cassos, poder parlar amb el client/usuari des de l’empatia real de conèixer molt bé què sent quan pateix un problema que nosaltres li podem solucionar. 
    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu