Es pot ensenyar a emprendre? Joves que emprenen

     

    El mes de març és, per excel·lència, el mes de les jornades d’orientació pels joves. En molts municipis i escoles s’organitzen jornades i sessions per mostrar-los alternatives i possibilitats per al seu futur professional. I és en aquest marc que s’organitzen també concursos, reptes i presentacions de projectes d’emprenedoria. Lluny els queda a molts d’aquests joves la possibilitat de convertir aquell projecte que han imaginat en una realitat empresarial. Però no és gens estrany que quan preguntem a un jove que ha engegat un negoci d’on va sorgir la idea, molts d’ells recordin un professor/a que els va impulsar a pensar un projecte empresarial, en aquell moment fictici. Aquesta entrada al quadern vol posar en valor la tasca que tants docents fan per impulsar l’emprenedoria dels joves.

    Per què és important promoure l’esperit emprenedor dels joves
    Sovint pensem que emprendre va de crear empreses. En realitat quan de l’educació es promou l’esperit emprenedor, no estem parlant de convertir els joves en empresaris sinó de fer-los hàbils i destres per tal que siguin capaços de tenir projectes (de vida) i tirar-los endavant. És emprenedor un jove que prepara un viatge i busca els recursos necessaris per fer-ho possible, o el que per aconseguir tenir, posem pel cas una moto, busca i rebusca com treballar per guanyar els seus primers diners i ho és evidentment el que troba una oportunitat en el mercat i tira endavant el seu negoci. Tots ells han mostrat la seva iniciativa, l seva autonomia i la seva creativitat i la capacitat d’organitzar-se per aconseguir el seu objectiu. Treballar aquestes habilitats és justament el que fa interessant el fet d’incloure l’emprenedoria en les aules de l’educació.

    Com s’ensenya a emprendre
    S’ensenya a emprendre emprenent. És a dir donant-los la possibilitat de que pensin els seus projectes i els articulin i els presentin. El fet que, com a Vilafranca del Penedès, s’organitzi anualment un programa, el CREAJOVE i posterior concurs en el qual aquests joves poden fer visibles els seus projectes és un incentiu per a molts centres.
    Tenir espais en el dia a dia de l’aula perquè els joves siguin capaços de detectar necessitats en el seu entorn i pensar possibles projectes que donin solucions a aquest problema els ajuda a entrenar la seva habilitat emprenedora.
    Hi ha moltes experiències en aquest sentit. De vegades algunes empreses i/o institucions els plantegen un repte i en equips els joves han de mirar de resoldre’l a través de la ideació d’un projecte.
    Altres vegades són els mateixos joves que a partir d’alguna cosa que els agrada molt o a partir d’alguna necessitat que han detectat pensen i desenvolupen el seu projecte.

    La importància dels referents
    Possiblement una de les coses més útils és aportar models i referents d’altres joves que han fet de les seves idees els seus projecte de vida. I el referent pot ser d’un projecte empresarial o projecte vital.
    No fa massa dies vaig tenir l’oportunitat de conèixer a Lleida Lyly Street Art, una jove a qui li apassiona la pintura amb spray en grans superfícies de parets. Uns grans grafities que li han donat fama mundial. O aquesta mateixa setmana els joves penedesencs que han obert ARCANUM, un scaperoom del Joel i el Jonay que amb només 20 anys tenen aquest negoci a ple rendiment. O també l’Anna que ha obert La vertical , l’escola d’aeris del Penedès.
    Quan els joves veuen models d’altres joves “normals” emprenent projectes mostren sempre molt interès.
    Però resulta també útil veure altres joves que, encara que hagin mostrat la seva força emprenedora d’altres maneres que no passen necessàriament per la creació d’un negoci. Conèixer per exemple el cas d’un jove que organitza una sortida en bicicleta amb les seves alforges sol en un tour per Catalunya. Com ho fa, com s’organitza, què aprèn del seu viatge.... és també un bon referent.

    Els grans referents: professorat i família
    Però possiblement els referents més importants pels joves són els que tenen més aprop. El professorat a l’educació secundària té un paper fonamental en el foment de l’emprenedoria. Bona part dels casos que conec de joves que emprenen projectes en edats tan avançades expliquen la importància que va tenir algun professor/a que els va ensenyar què és això d’emprendre, o què els va fer fer algun projecte emprenedor o senzillament va creure en les seves idees.
    I encara té una força més important l’entorn familiar. En un 100% dels casos de joves que han engegat algun projecte destaquen el suport i ànim que van trobar a casa i que els va empènyer a emprendre.

    Centres i entorns emprenedors, llavor de joves emprenedors
    Si el professorat, i l’entorn familiar són elements facilitadors de l’emprenedoria, ho són també els entorns en els quals es mou el jove.
    Hi ha centres de secundària en els quals es promou la participació dels joves en diferents esdeveniments que els impulsen a preparar projectes.Els propis centres s’involucren en causes que empenyen els seus estudiants a emprendre. Recordo fa pocs mesos en un centre de secundària com es van implicar en la campanya de donació de sang de la Creu Roja i van aconseguir triplicar les donacions de sang en aquell municipi.
    I si un centre emprenedor genera més joves emprenedors, està demostrat també que entorns territorials emprenedors generen també més emprenedoria. El cas possiblement més paradigmàtic el el Silicon Valley que concentra un gran nombre de grans empreses capdavanteres en el sector tecnològic i alhora un gran nombre d’start ups
    És evident que resulta més fàcil emprendre en un territori ple d’emprenedors que no pas en un altre on emprendre es considera bé una raresa o bé un símbol d’elevada audàcia.
    És molt positiu que les empreses d’un entorn obrin les seves portes als seus joves perquè aquests les coneguin per dintre s’hi familiaritzin i també que les entitats públiques organitzin esdeveniment reptadors en els quals els joves s’hi puguin presentar i aportar els seus projectes.
    S’aprèn a emprendre emprenent i la millor manera de fomentar-ho és creant aquest entorns propicis al voltant dels joves.

       

    Què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Emprendre és una actitud de vida: formar joves emprenedors vol dir ensenyar-los a tenir idees i a donar els passos necessaris per transformar-les en realitats.
    2- Referents joves el que més ensenya els joves és veure altres joves emprenedors.
    3- Actitud emprenedora a casa l’actitud que els pares tinguin davant de l’emprenedoria condiciona molt la creença que ells tindran respecte a aquest tema. 
    4- Docents que desperten passions molt sovint són els docents de secundària els que desperten la passió i l’afició per a un coneixement.



    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu