L’enoturisme es repensa arran de la crisi sanitària i busca solucions de futur

     

    PE99 l L’Escola d’Enoturisme de Catalunya va organitzar durant el mes de maig una sèrie de webinars amb experts per tal de donar una visió global del sector

    La pandèmia generada per la COVID-19 està provocant un replantejament en l’oferta de les activitats de l’oci, en la qual la proximitat, la seguretat, la sostenibilitat i els espais a l’aire lliure, seran valors clau per atraure els visitants. Per aquest motiu, l’enoturisme serà un dels principals reclams per aquest estiu i també per a la resta de l’any.
    Recursos turístics, municipis i establiments turístics del Penedès estan a punt per oferir experiències turístiques de proximitat, adaptades i personalitzades a la situació actual i seguint les recomanacions que arriben des de les administracions competents, complint amb les mesures de prevenció de contagi que s’indiquin.
    En aquest marc l’Escola d’Enoturisme de Catalunya va realitzar durant el mes de maig un cicle de conferències per internet o webinars amb diferents experts per analitzar aspectes que afecten el futur del sector enoturístic arran de la crisi provocada per la Covid-19.

     

    L’enoturisme serà una de lEs principals demandes turístiques d’aquest estiu 


    La iniciativa, segons la directora de l’escola, Ester García, “va sorgir de la inquietud amb què el sector està vivint aquesta crisi, amb la voluntat d’unir esforços i teixir, de manera conjunta, una xarxa enoturística que tingui en compte la formació, l’opinió i l’interès de cada participant per poder-ho adaptar al seu projecte”. Segons explicava, “quan va esclatar la crisi de la Covid-19 vam pensar en què podríem ajudar el sector en aquests moments i en fer-ho a través de la formació. Amb aquests webinars volíem donar una visió general de l’enoturisme de Catalunya, des de la diversa realitat territorial que ens caractaritza, a partir de l’experiència del nostre claustre de professors”.

      

    Èric Enguita: “Cal crear nous models disruptius i innovadors per atraure els visitants”
    El primer webinar va anar a càrrec d’Èric Enguita, soci fundador del Celler Can Batlle-Artcava, Remus Barcelona&Catalonia S.L. i Can Batlle Management S.L., que va parlar sobre la situació actual i futur de l’enoturisme a Catalunya i sobre estratègies de màrqueting. Per Enguita “cal crear nous models disruptius i innovadors per atraure els visitants de proximitat i els autocaravanistes, que seran els primers que tornaran als cellers, restaurants i altres establiments”.
    Segons Enguita, “els cellers tenim l’obligació de reinventar-nos: innovar en propostes de format, de recorregut i de reutilització d’espais”. En aquest marc, la visita online “s’ha de treballar com a generadora de desig d’experiència. No susbstituirà l’experiència personal, però pot fer d’efecte crida treballar la promoció des dels mitjans social media i donar a conèixer la visita que més endavant podran repetir presencialment”. La perspectiva de recuperació és, a curt termini, a través d’un client local; i a mig termini, a partir de client internacionals. Però això “dependrà de la capacitat que tinguem com a país i com a sector d’oferir i promocionar activitats segures”, va assegurar. Les promocions i els descomptes poden convertir-se en eines de màrqueting interessants i imprescindibles, però caldrà tenir una especial atenció a la cura del producte: “les propostes hauran de transmetre seguretat, tant la destinació com el contingut ofert per cadascuna de les empreses”, va reblar.

    Ramon Francàs: “Ara s’ha de comunicar més que mai i fer-ho correctament”

    El 4 de maig el periodista vilanoví especialitzat en vins, sommelier i formador en cava Ramon Francàs va parlar sobre què ens hem de replantejar en la comunicació i què continua sent vàlid en el post-Covid-19. Per Francàs “és en els moments més crítics quan cal fer més esforços de comunicació i publicitat”. Va recordar que “no només es comunica a través dels mitjans, sinó també de les xarxes socials, que són cada cop més importants”. També va incidir en què “tota comunicació ha de tenir una estratègia. Per tant, cal tenir clar per què vol comunicar-se, a qui, quin és el missatge que es vol transmetre, quins canals de comunicació s’utilitzaran, a qui s’ha de contactar i com es transmetrà en realitat el missatge”.

    “És en els moments més crítics quan cal fer més esforços en comunicació i publicitat”


    El vilanoví va recordar que “sempre s’ha de comunicar en positiu i bé per guanyar notorietat” i va apuntar que “el principal objectiu del pla de comunicació hauria de ser posar en connexió a la companyia amb els mitjans i mantenir amb ells una comunicació fluïda. Cal ser persistent i creatiu”, va assegurar. També va apuntar la importància de comunicar iniciatives solidàries “com a una forma de transparència”.
    Finalment, també va aconsellar els assistents que “en situacions de crisi es recomana la màxima sinceritat possible, no amagar res. També tenir les coses previstes i una sola veu per empresa per tal de comunicar correctament”.

    Damià Serrano: “El turisme com el coneixem fins ara patirà canvis, i s’ha d’estar preparat per adaptar-se”
    L’11 de maig. Damià Serrano, director de Màrqueting d’Experiències i Recerca de l’Agència Catalana de Turisme, va analitzar la situació de l’activitat turística a Catalunya i les tendències pel període post-Covid-19. Serrano va començar recordant que “estem vivint una situació totalment nova en el turisme actual que posa en debat el rol del turisme en el futur”. Per tal de preveure com anirà el futur del turisme “és necessari estudiar la intenció de viatjar i on va la gent mitjançant estudis de cerques per internet”.

    “Estem vivint una situació nova en el turisme que posa en debat el rol del turisme en el futur”


    Segons va explicar, la majoria de catalans prefereixen visitar les zones de Catalunya un cop finalitzada la situació actual, mentre que a Espanya, Catalunya ocupa el 7è lloc com a destí turístic post-Covid-19. “El turisme com el coneixem fins ara patirà canvis, i s’ha d’estar preparat per adaptar-se i disposat a realitzar canvis per a la recuperació d’aquest. No es pot renunciar a la tecnologia, s’ha de buscar un equilibri per poder aprofitar-la al màxim i beneficiar-nos dels avantatges que suposa”, va afirmar.

    Alícia Estrada: “El client ha de participar de manera activa en la visita”
    El 18 de maig, Alícia Estrada, directora de màrqueting & comunicació de GEBTA, organització empresarial de referència en matèria de viatges d’empresa a Espanya, i editora del blog Vinoturismo, va pronunciar la conferència ¿Tu oferta enoturística se ajusta a los nuevos requerimientos de los consumidores post-Covid? Prepárate para los tiempos de cambios en la oferta enoturística. Estrada va incidir en la importàcia de demostrar les mesures d’higiene i salut que segueixen els establiments i d’intentar aconseguir segells i homologacions de sanitat. També “s’han de transmetre els protocols de seguretat dels proveïdors i revisar on estan totes les situacions de contacte físic dins del celler que puguin ser digitalitzades per tal de reduir-les al mínim possible”.

    “El client ha de participar de manera activa en la visita per tal d’establir un vincle personal”

     Per Estrada “el client ha de participar de manera activa en la visita per tal d’establir un vincle més personal i que l’experiencia sigui més intensa”. Finalment, va insistir en què “cal una reinvenció de l’enoturisme i no abaixar els preus que ja estan marcats, sinó donar més pel mateix preu, per no desprestigiar el sector”.

     

    Begoña Fernández: “Escoltar el client és un factor important”
    Finalment, el 25 de maig. Begoña Fernández, Tourism lecturer, CEO & Founder de GoandBe. Creative Holidays, i ACAVE (Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades), va fer un balanç sobre la situació del turista internacional i la valoració dels productes per part dels clients. Fernández va assenyalar que “les agències de viatges han estat treballant de valent des de l’inici de l’estat d’alarma per oferir solucions a totes aquelles persones amb vacances planejades. El sector s’ha de conèixer a ell mateix, unir-se i anar tots a una per fer front a la situació en la qual ens trobem actualment, ja que si ho fem de manera individual serà molt difícil”, va assegurar.

    “Les agències de viatges han estat treballant de valent per oferir solucions als seus clients”


    La crisi sanitària que hem viscut reforça el turisme rural, de natura, d’espais oberts, Per això “ens hem d’enfocar al turisme local i nacional”. Escoltar al client és “un factor important, així com crear sinèrgies entre el territori i la indústria turística, i donar importància al paper del dinamitzador, ja que “pot ser una persona que coneix molt bé el sector i les seves necessitats”.

    Els cellers reprenen les seves activitats enoturístiques
    Amb l’entrada a la Fase 1 de tota la DO Penedès, els establiments de la Ruta del Vi van obrir de nou les portes per rebre els primers visitants i reactivar el turisme. Per aquest motiu, Penedes Turisme dóna a conèixer l’oferta disponible actual al seu web (www.enoturismepenedes.cat), amb la pàgina especial “Ruta del Vi del Penedès· berts per tornar-te a rebre!”, on es poden consultar els allotjaments, restaurants, botigues, cellers, els espais culturals que ja estan oberts o que ho faran properament.
    Les primeres propostes turístiques compten amb una àmplia oferta d’allotjaments, wine bars i terrasses a cellers. Enguany, i més que mai, es volen potenciar aquests espais com una forma diferent de fer enoturisme, de conèixer la història i els productes del cellers i d’estar en un entorn privilegiat, lluny de massificacions, amb total tranquil·litat i seguretat.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu