Per què no creixen les pimes?

    Segons un estudi de CEPYME, la patronal de la petita i mitjana empresa, és inquietant la mida relativa de les nostres empreses, que se situa en termes d’ocupació en 4,7 treballadors per empresa, quan la mitjana europea és de 6, o en el cas d’Anglaterra de 9; encara més rellevants són les dades d’Alemanya amb 12 persones treballadores. Una mida relativa més gran permet una millora de la productivitat i, per tant, dels salaris, de la competitivitat i, també, dels ingressos públics.


    Davant d’això s’ha presentat a Brussel·les un paquet de mesures per millorar la competitivitat de les pimes i avançar-se en la necessària reindustrialització europea. Les mesures proposades tenen com a objectiu reduir la burocràcia, fomentar la competitivitat, la internacionalització i millorar l’accés al finançament.


    Si les nostres empreses tinguessin la mida de la mitjana europea, l’ocupació creixeria en 1,2 milions; el PIB ho faria un 5,2% i les vendes empresarials augmentarien en 249.000 milions d’euros. A més, la massa salarial s’incrementaria en 29.000 milions d’euros, i la recaptació impositiva, sense alterar-ne el tipus, en 20.000 milions. Aquests increments serien el resultat d’una productivitat mitjana més elevada a mesura que augmentés la mida empresarial, possibilitant millorar i especialitzar l’equip humà i incorporar més valor afegit.


    Aquí, en creació d’empreses no tenim problemes. El nostre problema és de mortaldat. Aproximadament, la meitat de les empreses de nova creació moren el tercer any. Per això, cal centrar-se, des de la política econòmica, ja no tant a generar noves empreses sinó en que aquestes puguin (sobre)viure i créixer.


    S’han assenyalat 100 barreres al creixement empresarial i, on es produeix una forta càrrega reguladora és quan l’empresa supera la xifra de 50 treballadors. Ajudaria que, per una banda, aquestes regulacions es revisessin i es reduïssin i, per l’altre, que hi hagués un període d’adaptació, per exemple, de 4 anys, i no que l’aplicació sigui d’un dia per l’altre, com estableix la legislació actual, ja que produeix una certa reticència passar aquest llindar d’empleats. 

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu