María Lobato

    Dones en un món d’homes

    El dia 8 de Març es va celebrar el Dia Internacional de la Dona. El rol de la dona al món, per sort, ha evolucionat amb el pas del temps, però és conegut per tothom que no sempre ha jugat el mateix paper en tots els àmbits, com per exemple a la Propietat Industrial.
    Quantes dones han creat una marca que ha acabant convertint-se en un imperi? No gaires, però una d’elles va ser Coco Channel, l’única dissenyadora de moda que figura a la llista de les 100 persones més influents del segle XX segons la revista Time, o al camp de la cosmètica podem trobar a Estée Lauder o Florence Nightingale, més coneguda pel seu nom comercial Elisabeth Arden.

    I quantes dones han estat inventores en un temps on estava mal vist fer-ho? L’estrella de Hollywood Hedy Lamarr és pot ser una de les més conegudes, però Melitta Bentz va revolucionar la forma de beure cafè o Alice H. Parker va dissenyar un sistema de calefacció central amb gas natural.
    Totes elles han estat dones amb una gran visió de negocis, han fomentat la innovació i han estat grans referents, cadascuna en el seu àmbit, en un temps, i està malament que es digui així, on les dones arribaven fins a on els homes volien que hi arribessin.
    Dones que lluitaven en un mon d’homes i s’havien de fer pas entre ells, on la majoria de vegades les seves fites eren apropiades pels seus marits, caps, companys i socis, quedant relegades a un segon pla. Elles van superar tots els obstacles i barreres, convertint-se en un referent i essent un model a seguir per a generacions posteriors.
    Si ens centrem al present i revisem dades i estadístiques, quantes dones han estat inventores? Pot ser moltes, però quantes han sol·licitat patents o se’ls hi ha reconegut una invenció? La Oficina Europea de Patentes va elaborar un estudi analitzant els inventors des d’una perspectiva de gènere i es revelava que, entre els anys 2010-2019, Espanya estava entre els països amb una taxa de dones inventores més elevada, per sobre de la mitjana europea.
    Afortunadament  les dones cada vegada estem més present en aquells sectors més masculinitzats, com poden ser les ciències o la tecnologia, així com en professions que històricament sempre han estar realitzades per homes, com les retransmissions de partits de futbol, mecànics de formula 1, bombers. Anem per bon camí!

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu