María Lobato

    Només sóc jo la meva marca?

    En articles anteriors he descrit la Marca Personal com una “eina” que s’ha de desenvolupar per a potenciar les qualitats que defineixen a un professional i que el diferencien dels seus competidors.
    Parlant estrictament del concepte de Marca Personal hi ha definicions de tot tipus, però és bàsicament dins l’àmbit laboral on es permet a una persona diferenciar-se de la competència, partint d’una construcció adequada de marca, inspirant confiança, aportant experiència, etc.
    Però què passa quan una marca personal es converteix en una marca professional que distingeix un producte i/o servei dins del mercat? Què passa quan una marca personal es converteix en un imperi? Pensem en Ferrari, Versace, Christian Dior o Balenciaga. Deixa de perdre la seva essència?

    *Alerta espòiler*
    Aquests dies he vist la sèrie “Cristóbal Balenciaga”, ambientada en la vida del personatge durant els anys 1930-1970, on cadascun dels capítols dona una lliçó magistral sobre Propietat Industrial. La gran preocupació del Sr. Balenciaga, que es repeteix en cada capítol, és “Si yo no sigo en la Maison Balenciaga, (la marca) no puede seguir, qué sentido tendría?”. La marca Balenciaga es va convertir en un imperi format per un soci, cosidores, models, etc, però el Sr. Balenciaga, dissenyador principal de l’empresa ho veia com una marca personal, impedint que un altre persona liderés la seva empresa i signés amb el seu nom.
    Què passaria si aquest exemple el traslladem a les empreses del Penedès i Garraf? Algú s’imagina una empresa vitivinícola familiar on la marca del celler és el cognom familiar, però ja no hi ha cap representant del llinatge a l’empresa?
    La Marca Personal tendeix a centrar-se en un individu que ofereix la prestació de serveis o la venda d’un producte i fa servir el seu nom i cognoms per establir una relació de confiança més estreta amb els potencials clients. Però, quan aquesta marca creix tant, com l’exemple exposat de Balenciaga, es converteix en una marca empresarial, on és important plantejar-se un re-branding i establir una nova estratègia empresarial, perquè els clients passaran a ser fidels a un producte, no a una persona en concret.
    I si no penseu... tal i com és diu a la sèrie “Cristóbal Balenciaga”: “Us imagineu que Picasso continués signat quadres sense Picasso?”

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu