María Lobato

    Que aixequi la mà qui...

    Que aixequi la mà qui aquestes vacances s’hagi aturat a mirar a una parada del mercat o del passeig de la platja plena de productes “de marca”.
    Que aixequi la mà qui s’hagi comprat una motxilla, unes ulleres, unes sabatilles o una samarreta “de marca” a aquestes parades.
    Malauradament la venda de productes falsificats va en augment i és una forta amenaça per al desenvolupament i innovació de les empreses. Està clar que són productes que atrauen cada vegada més al públic i sobretot als joves que no tenen un pressupost de 120 euros per gastar-se en unes sabatilles però si 20 euros per unes “quasi idèntiques”.

    El percentatge d’espanyols entre 15 i 24 anys que han comprat un producte falsificat de forma intencionada s’ha triplicat segons dades disponibles, passant del 16% l’any 2019 al 45% al 2021. Precisament per tal de donar-li visibilitat a aquest problema la Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM) junt amb la Asociación para la Defensa de la Marca (Andema) van posar en marxa l’any passat una campanya de vídeos a les xarxes socials, perquè el jovent prengui consciència.
    Aquesta campanya consistia en reels basats en la compra de productes amb més demanda entre els joves: roba, calçat, cosmètics i aparells electrònics. Quatre històries on es demostrava la deficiència dels productes falsificats perquè, naturalment, no passen cap control de qualitat ni de seguretat. Més greu és el cas de la compra de cosmètics i de les ulleres de sol perquè poden posar en risc la salut dels compradors.
    Encara que una família compri només un producte falsificat, ha de saber que provoca unes pèrdues anuals de 2.200 milions d’euros a diferents sectors econòmics. Principalment perquè els venedors ambulants il·legals no paguen cap tipus d’impostos, no tenen permisos, no paguen lloguers i perjudiquen el comerç local eliminant llocs de feina.
    S’ha de canviar aquest tipus de mentalitat i ensenyar als joves que la compra de falsificacions no és la solució i no està tampoc justificada quan el preu del producte original és molt elevat. Els hem de fer veure que hi ha alternatives al mercat com altres productes de marca però a preus més assequibles i accessibles per a totes les butxaques.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu