María Lobato

    Què ens està passant!

    Es diu que vivim en un món globalitzat, hiperconnectat, no hi ha fronteres. Podem encarregar menjar sense sortir de casa, aplicacions per fer operacions bancàries sense haver d’anar a la oficina, comprar roba o qualsevol objecte per internet, ho tenim tot i estem a l’abast de tot, només amb un “click”.

    Però els éssers humans som sociables i necessitem companyia, per això es van crear diferents aplicacions on hi ha un àlbum sencer de fotos de persones disponibles i amb un únic “like” pots trobar parella.

    Ara la ciència i gràcies (o no) a la Intel·ligència Artificial (IA) dona un pas més enllà: Crear la parella perfecta.

    Fa uns dies a diferents diaris es publicava la notícia on el titular era: “Una dona s’ha casat amb un home creat amb Intel·ligència Artificial”. L’aplicació Replika és capaç de crear la teva parella perfecta pagant 3.000 dòlars. A més hi ha la possibilitat de contractar un servei d’accés a trucades de veu i realitat augmentada que permet projectar al bot allà on es vulgui. Fins hi tot te’l pots quedar per sempre.

    Ja a la pel·lícula alemanya “El hombre perfecto” de la directora Maria Schrader (2021) es debatia si “era ètic que un humanoide pogués casar-se, obtenir un passaport, treballar, en definitiva, tenir drets humans? Quan, en realitat, està format per arxius mentals de 17 milions de persones, trets de personalitat, opinions i sentiments

    I em pregunto jo... Aquest humanoide envellirà? Està clar que si tenen un matrimoni feliç i durador la dona es farà gran i arribarà un dia que no hi sigui. Llavors el marit-humanoide cobrarà la pensió de viudetat?

    Durant els últims anys, què pot fer o no la intel·ligència artificial ha generat opinions diverses. Per a molts “aquesta eina portarà molts problemes per als humans”, generant el debat de la possible pèrdua de llocs de feina. Mentre d’altres pensen que “serà d’ajuda per a les activitats diàries”. Però en aquest cas, pot un humanoide substituir les relacions humanes?

    Formant part de l’estratègia digital, la Unió Europea està treballant per formular un marc legal que permeti regular el desenvolupament i l’ús de la Intel·ligència Artificial. Veurà la llum en els propers anys. Esperarem...

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu