Temps de renovacions

    Ara podria semblar que entrarem a valorar altres temes d’actualitat, més relacionats a l’esport i les frustracions i futurs desitjos d’alguns equips. En sentim a parlar cada dia d’altes, baixes, nous contractes i possibles renovacions… però no és ben bé això el que ens toca tractar. Sí té a veure amb contractes, però amb els dels encarregats de tractaments de dades.

    En un dels darrers vestigis que encara es mantenien en vigor de l’antiga LOPD, era la vigència dels contractes dels encarregats de tractaments, en els casos dels contractes subscrits abans del 25 de maig de 2018. Aquests havien de ser vigents fins a la data assenyalada en els contractes o, en cas de ser indefinits, fins al 25 de maig de 2022. I el dia ha arribat.
    L’ideal és no haver arribat a aquest punt sense haver mogut fitxa perquè s’evita està descoberts. En tot, cas, ara és del tot imprescindible una adaptació dels contractes anteriors al Reglament General de Protecció de Dades. Com és lògic, tot el nou contingut que regula el RGPD com a evolució de la normativa anterior no es contempla adequadament en els contractes antics i és un alt risc per al responsable del tractament no tenir això ben lligat amb els encarregats. Han passat quatre anys des de l’entrada en vigor del RGPD i és bon moment perquè cadascú faci una mirada endins per autoavaluar-se aprofitant l’avinentesa.
    Revisem. Qui és l’encarregat del tractament? La persona física o jurídica triada pel responsable del tractament per a tractar les dades amb uns fins determinats. És a dir: gestors, empreses de videovigilància, agències de comunicació, empreses de manteniment informàtic… Per això, convé analitzar cas per cas. Potser no cal en tots els casos subscriure un nou contracte de prestació de serveis,  sinó que en alguns supòsits pot resultar suficient d’incorporar una addenda que contingui les clàusules necessàries d’acord amb el reglament.
    En qualsevol cas, és un molt bon moment per fer un contrast i incorporar l’obligació que recull l’RGPD d’escollir només encarregats del tractament que ofereixin garanties que respectarà els drets i les llibertats dels interessats en el tractament de les dades personals. És a dir, cal avaluar els proveïdors que tractaran dades personals sota la pròpia responsabilitat. Això és molt rellevant si es dóna el cas de tenir encarregats de tractaments fora de la Unió Europea. Les obligacions d’abans no són les d’ara i no actualitzar-les poden comportar més d’un ensurt.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu