WhatsApp recula… de moment

    Només començar l’any, l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp anunciava a tots els seus usuaris un canvi de la seva política de privacitat i un termini d’un mes per acceptar-lo o no. Si no es donava consentiment, l’usuari no podria continuar fent servir l’aplicació. WhatsApp té més de 2.000 milions d’usuaris arreu del món.

    És ben segur que bona part d’aquesta audiència va acceptar les noves condicions d’ús i va seguir utilitzant l’aplicació sense més preocupació. Alguns per despreocupació, total ja no ve d’aquí i tant és l’ús que fan i deixen de fer de les dades personals o genèriques que recopilen. No només WhatsApp, sinó qualsevol altra. Són aquelles persones que fan servir les eines que se’ls posen al davant si els semblen útils, divertides o imprescindibles. D’altres potser van acceptar amb resignació. És el que toca. Saben que la gestió de les dades que en fan ara, i les que anuncien que faran, amb tota probabilitat està lluny de ser un tractament que garanteixi total privacitat, però clar. Com pots assegurar això a l’era digital? I què no faran altres també? Tant per tant, intentaran autoconvèncer-se de que no fan un ús massa perillós i seguiran allà perquè ha de poder continuar comunicant-se amb els seus contactes personals i professionals.

    I després estan els usuaris que sí llegeixen un mica les condicions d’ús i polítiques de privacitat diverses, s’ha de reconèixer que és una feina complicada de dur a terme molt sovint, i acaben alertant la resta de quins canvis hi ha a la vista i què impliquen. Què passava amb les noves normes de WhatsApp? Que demanava consentiment per compartir informació recopilada a l’app amb l’empresa mare de la corporació, Facebook. Sí, l’empresa que té el record de multes milionàries per vulneracions de la privacitat de les persones. Com diuen… què pot sortir malament? Recordem-ho. WhatsApp no et fa pagar, però no és gratis. S’ho cobra amb informació.

    El cop gran, per a nosaltres, aquí, el tenim aturat d’entrada. L’avís de WhatsApp no aplicava als usuaris de la Unió Europea, emparats pel famós RGPD, Reglament general de protecció de dades. Tanmateix, tot i l’excepció, l’usuari havia d’acceptar el consentiment. És curiós. La desconfiança és notable. Tant, que la reacció dels usuaris ha fet ajornar els canvis de l’aplicació. Després d’una caiguda en les seves descàrregues i un repunt inèdit en la quantitat d’usuaris nous reportats per les seves competidores, WhatsApp ha decidit posposar tres mesos els canvis en les seves condicions d’ús. No vol dir que vagin a deixar d’utilitzar WhatsApp, però sí que manifesta un desig d’explorar la possibilitat de comunicar-se per noves vies. És un bon exercici.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu