Sindicats i patronals pacten l'obligació d'informar de l'ús de la IA en la gestió de les plantilles

    L'acord entre la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT per la pujada de salaris també inclou mesures per regular l'ús de la intel·ligència artificial (IA) al món del treball. Tal com ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN, el text afirma que aquestes aplicacions han de basar-se en la protecció de la "privadesa" i la "dignitat" dels treballadors.

    Així, estableix el principi de control humà i dret a la informació sobre els algoritmes. "Les empreses facilitaran als representants legals de les persones treballadores informació transparent i entenedora sobre els processos que s'hi basen en els procediments de recursos humans i garantiran que no hi ha prejudicis ni discriminacions", indica el text.

    Un altre element que capta l'atenció del redactat és la inflació. Així, es contemplen pujades salarials complementàries d'un punt si la inflació supera el 4% en acabar el 2023. De cara als dos següents anys també es preveuen pujades d'un punt més si l'IPC es manté per sobre del 3%. El pacte, ratificat ja per la gran patronal i la UGT, matisa que els negociadors de cada conveni hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques del seu àmbit per fixar les condicions salarials i adaptar-les tenint com a objectiu el "manteniment i la creació d'ocupació".

    Pel que fa al teletreball, en auge des de la pandèmia, recomana que els convenis i acords col·lectius identifiquin on es pot aplicar aquesta modalitat i la regulin. Tanmateix, s'aposta per fixar els límits de la jornada a distància i presència i la fixació de mecanismes per a la "compensació o abonament" per part de l'empresa de les despeses relacionades amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de l'activitat laboral.

    Patronals i sindicats també defensen l'aplicació de mesures per garantir el dret a la "desconnexió" i l'organització adequada de la jornada. En aquest sentit, es proposen també mesures per limitar la connexió permanent dels treballadors al telèfon i el correu electrònic. "La desconnexió digital es reconeix i formalitza com un dret a no atendre dispositius digitals fora de la jornada de treball. No obstant això, la connexió voluntària d'una persona treballadora no comporta responsabilitats de l'empresa", indica el text.

    En aquest sentit, el pacte entre empreses i sindicats apunta que si es produeix qualsevol mena de trucada o comunicació fora de la jornada laboral, els treballadors no estaran obligats a respondre. Tampoc els superiors jeràrquics podran requerir respostes fora de la jornada, llevat que es donin "circumstàncies excepcionals de força major", diu el text.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu