PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Joventut, atur i precarietat laboral

Aquest últim trimestre he tingut la sort de poder donar formació a un grup de joves de la nostra comarca, joves en molts casos en situacions complicades, famílies desestructurades, acollits en CRAES, i tot plegat m’ha portat a dues reflexions de certa importància.


La primera recau en adonar-se de situacions socials que ens pensem que son llunyanes, ja que molts cops vivim en una bombolla social, ja per què ens ho hem “currat”, o ja bé per una posició familiar benestant, i sense anar lluny, poder estar amb jovent que per A o per B els toca viure en situacions difícils, m’ha fet obrir els ulls d’una societat que no veu o no vol veure altres realitats, i que poc se’n parlen, i aquí també un toc de crítica amb aquest article.


M’he trobat davant d’una joventut famèlica d’aprendre, sempre i quan els recolzin tutors socials, amb unes necessitats formatives concretes i enfocades al món laboral i pràctic, que la societat, la família o el sistema va expulsar del sistema educatiu regular. I aquí també intervenen cooperatives amb les quals he estat treballant: ACTUA SCCL, Cooperativa social de suport a l’infància i joventut amb risc de vulnerabilitat, i també INSERCOOP SCCL, que assessora, implementa i desenvolupa serveis per a la millora de l’ocupació i les polítiques socials i educatives. Realment m’ha impactat i m’agradat la tasca social d’aquestes iniciatives.

La segona reflexió ha estat estudiar quin abast te aquest segment de població (jove i adolescent), si és cosa de pocs o de molts, i desprès de llegir-ne publicacions i xerrades amb els tutors de INSERCOOP, estic realment espantat. Sense anar més lluny, estem generant una divisió de classes molt bèstia, i creant una societat poc equitativa, m’explico:
Actualment, més de 5,5 milions de joves d’entre 15 i 24 anys (24%) es troben en situació de desocupació a la zona-euro. Entre els països d’Europa hi ha diferències regionals molt significatives: mentre que a Grècia i Espanya el 58% i el 57%, respectivament, dels joves estan aturats, Alemanya i Àustria tenen la taxa més reduïda d’atur juvenil de la Unió: 8% i 9% respectivament. La desocupació té efectes devastadors en la gent jove però també en el global de l’Economia Europea: la desocupació juvenil costa a Europa més de 100 bilions d’euros anuals, dels quals més de 11 corresponen a l’Estat espanyol.

Un altre problema greu és que sense experiència no hi ha ocupació, però sense ocupació no hi ha experiència, una espiral complicada... Gairebé 1.000.000 de joves a España menors de 25 anys son NI-NI’s, i 500.000 joves de fins a 30 anys no ha treballat MAI... I quin futur tenen aquest joves? Frustració? Pobresa? Precarietat? Separació de classes...

Fem-nos-ho mirar tots plegats com a societat, individualment i col·lectivament, però un país amb aquestes dades no és un país on em senti especialment còmode, tornem allò que a un li assenyales amb el dit la lluna, i mira el dit i no la lluna.

El carro del turisme que se’ns escapa

Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, Diputació de Barcelona, Enoturisme Penedès, Turisme d’Avinyonet... Hi sóc a totes, tinc 6 segells a la firma del meu correu i als dossiers d’informació, assisteixo a cada una de les reunions de cadascun d’ells, i seguim on érem fa 10 anys.

No hem sabut tocar la tecla que fa falta per acabar d’impulsar el turisme al Penedès. Tots els indicadors ens mostren una evolució del turisme espectacular, passarem dels 980 milions de turistes donant voltes per a tot el món al 2015, a 1.800 milions al 2030. Sí, en 15 anys es duplicarà la quantitat de gent que farà turisme. Si ho fem mínimament bé tindrem mil oportunitats per créixer, però malauradament no tenim estratègia ni cap mena d’“unió” entre els agents que han de desenvolupar el turisme. Fem el mateix que fèiem fa 10 anys, i ja no és que no avancem, sinó que anem enrere.

Llegeix més...

Joves afectats amb malalties d’adults

Quelcom estem fent malament quan s’estan detectant als nostres joves malalties que fa unes desenes d’anys eren típiques d’adults, bàsicament malalties psicològiques. Recents estudis i publicacions ens mostren la cara oculta de l’era de la informació, que si ho encadenem amb una crisis laboral de mercat juvenil, ens crea un còctel molotov per començar a considerar.

Llegeix més...

Consum de vi, tendències i futur

Per saber què passarà en el futur del món del consum de vi, hem d’analitzar primer les tendències actuals, estudiar els moviments, i així tenir eines per preveure quins camins, modes i tendències seguirà el mercat.

Globalització versus identitat

Son les dues tendències actuals, vins globals plans, sense caràcter i ànima, pensats i elaborats per a un mercat global però amb una greu falta d’identitat i la majoria de dubtosa qualitat (ex. Yellow Tail –Austràlia-), i per altra banda vins amb identitat, amb DNI, amb una o unes persones darrera, que fan el vi a la seva bola i no la què ens demana el mercat, que busquen la diferenciació, sigui a través del cultiu ecològic, sigui a través del disseny o de la innovació.

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 68


                        PENEDÈS DATA                    

 

OPINIÓ
Parlar menys i fer més 
Begoña Cartagena Font
  

Joventut, atur i
precarietat laboral 

Eric Enguita Albet
Hi ha esperança
Daniel Lafuente
Reaccions a l'adversitat
Agustí Romeo Huguet

Es busca DPO 

Jordi Ventura Massó

Observem l'Objecte

Dolors Marín Tuyà

L’impost sobre els terrenys de naturalesa urbana davant la inexistència d’increment de valor

 Montse Esteve Clavé