PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Hi ha esperança

Aquests últims mesos he tingut la sort de poder compartir grans moments i converses amb representants de diferents associacions d’àmbit local, principalment amb associacions de comerciants de barris de diferents municipis.

Hi ha un comú denominador en tots els seus representants: l’empenta. El seu entusiasme, el seu desig d’aportar quelcom al seu entorn, les seves ganes de què els negocis locals siguin competitius i exitosos. I no ja per un tema merament egoista, que per altre banda seria lícit, sinó que fins i tot en alguns casos ho fan de manera plenament desinteressada, per veure créixer el seu barri, els seus companys/excompanys, els seus veïns.

És part d’aquesta idea d’economia col·laborativa que ha experimentat un important auge arran de la crisi econòmica que hem patit i que ha fet que mirem al nostre voltant i ens fem partíceps emocionals del èxits i dels fracassos d’allò que ens envolta. D’aquí el creixement dels productes de Km 0 i una idea general que és millor donar feina al del costat que a un que està a desenes o a centenars de kilòmetres.

Els diferents canvis econòmics i socials ens estan fent canviar en molts sentits, i cada vegada es polaritzen més dues maneres de funcionar per part de la societat:
- La globalització, l’expressió més crua del capitalisme sense escrúpols en la qual les persones no som més que un mitjà per aconseguir un fi: que els socis/propietaris guanyin més calers, sense que el medi ambient o la qualitat de vida de la societat i dels treballadors (estiguin en el país que estiguin) importin gaire.
- La localització, el treball a i per a l’entorn, l’empatia social, el “viu i deixa viure”, el retrobar-se a un mateix i estar en pau amb el que ens envolta.
Marxem de vacances optimistes i esperançats que estem a temps de fer d’aquest un món habitable on tots busquem més què podem fer per al nostre entorn que no pas què en podem treure. Sempre hi haurà un reducte d’allò de “homo homini lupus”, però entre tots podem fer que sigui una anècdota.
Bones vacances.

Ho estic fent bé?

Fa ja uns anys, el directiu d’una important empresa que no revelaré em deia que portava molts anys prenent decisions a la seva manera (llegeixi’s sense tenir en compte l’opinió dels consumidors) i que sempre li havia funcionat, cosa que per cert fins a aquell moment era veritat. Val a dir que al final va haver de seguir els consells que li donava per adaptar-se als nous temps que s’albiraven.

Llegeix més: Ho estic fent bé?

L’èxit empresarial, una qüestió de comunicació

Com ens deien al col·legi fa ja alguns anys, i això no ha canviat gaire, tota comunicació necessita d’un emissor, un missatge, un canal o via per on transita la informació, un codi de comunicació i un receptor.

Per avaluar les claus de l’èxit d’una empresa podem utilitzar aquests mateixos conceptes, ja que com en qualsevol comunicació, es requereix de:

Llegeix més: L’èxit empresarial, una qüestió de comunicació

I jo, necessito un estudi de mercat?

El context socioeconòmic en el que vivim és molt canviant, i ara per ara disposar de dades de tendències del consumidor (perfil sociodemogràfic, actituds, hàbits, opinions, valoracions,...) ha esdevingut crucial per poder adaptar-se a ell a temps i enfocar correctament les estratègies de les empreses a curt, mig i llarg termini.

La història del màrqueting està plena de casos d’empreses sòlides i exitoses que no van saber apreciar a temps el canvi que estaven experimentant els seus consumidors i van haver de tancar o viure la caiguda radical de les seves vendes, com Olivetti, Pan Am, Nokia, Kodak, Blockbuster,...

Llegeix més: I jo, necessito un estudi de mercat?

Les tendències del nou consumidor

L’altre dia llegia a la premsa que l’última enquesta de l’EPA, amb les dades del quart trimestre de 2016, dóna un índex d’atur a Espanya del 19%, la qual cosa rebaixa el 21% que teníem a finals de 2015. Són molt bones notícies, sens dubte, i especialment a Catalunya, que és on s’han creat més llocs de treball. Així, sembla que a poc a poc la llum del final del túnel es veu més a prop.

Llegeix més: Les tendències del nou consumidor

 Ja és a la venda el número 68


                        PENEDÈS DATA                    

 

OPINIÓ
Parlar menys i fer més 
Begoña Cartagena Font
  

Joventut, atur i
precarietat laboral 

Eric Enguita Albet
Hi ha esperança
Daniel Lafuente
Reaccions a l'adversitat
Agustí Romeo Huguet

Es busca DPO 

Jordi Ventura Massó

Observem l'Objecte

Dolors Marín Tuyà

L’impost sobre els terrenys de naturalesa urbana davant la inexistència d’increment de valor

 Montse Esteve Clavé