Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 8.- LA COMUNITAT ÉS RESPONSABLE-I

    80.- Si un tronc és viu i ferm transmet vida i robustesa. Una comunitat naixent és feble i li cal una estructura mínima, precisa, concreta, un compromís, si no etern, ben ferm, una conjura inicial com la Lliga Perpètua pactada pels primers cantons suïssos confederats al 1273... o com qualsevol parell d’enamorats es jura amor etern {PRÀCTICA}.

    81.- La comunitat neix poderosa, com empresa lliure d’empreses lliures. Es dota d’organització social, festiva, política, cultural i d’una pròpia forma lingüística; d’empreses eficaces i competitives en un entorn aspre, dur, exigent. I dels mitjans adequats de finançament {SIGNE}.
    82.- La comunitat és regida per un doble principi de subsidiarietat: que no faci l’autoritat allò que pot fer la societat civil i el poble i que no faci una comunitat superior allò que pot fer una d’inferior. Funda escoles i universitats per formar bons professionals. Sap aprofundir en l’autoorganització, educació, investigació científica i tècnica. Aprecia el voluntariat, habilitats, tècniques i teràpies ancestrals i fomenta l’artesanat, l’iniciativa espontània i l’inventiva popular {TÈCNICA}.
    83.- Sap respectar, restaurar i reciclar la natura, les energies i primeres matèries i el patrimoni comú; no descura les pròpies necessitats, exigències, urgències, ni oblida de generar patrimoni propi (per l’estabilitat), i d’estalvi afavoridor d’un desenvolupament raonable {ÈTICA}.
    84.- Cada comunitat troncal és un objecte amb estructura definida i es desplega segons un organigrama intern racional adequat. Es presenta en públic amb cara i ulls, amb els seus signes d’identitat: nom, finalitat, seu, àmbit, components, condicions d’entrada i sortida, obligacions, drets, economia i comptabilitat comunitàries, estructures associatives, administratives i governatives {OBJECTE}.
    85.- Aquesta estructura és eminentment fecunda. Genera plusvàlues particulars i plusvàlua col·lectiva detectable amb la comptabilitat general d’exclusiva propietat de la comunitat que la privatitzarà, segons llei, part repartint-la pel consum i part per invertir en estructures productives energètiques, primeres matèries, maquinària, comunicacions, informació, serveis, formació, etc., i sempre per a reduir impostos {CIÈNCIA}.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu