Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 7.- LA COMUNITAT ÉS VALENTA-I

    70.- L’espontaneïtat de la comunitat és sagrada. Totes les constitucions democràtiques comencen així: “tota autoritat emana del poble”. Autoritat vol dir augment, no explotació, de la vida del poble. Fugir del poble és fugir de la pròpia arrel. El poble és lliure junt amb els altres, comptant amb els altres i amb la seva llibertat, pactant mancomunadament. Però no és egoistament lliure, com els liberals.{PRÀCTICA}.
    71.- Deia Tucídides que mentre els espartans semblaven valents perquè tot el dia es preparaven per a la guerra els atenesos eren capaços de treballar i jugar, i, a més a més, guanyaven les guerres.{EXPERIÈNCIA}.

    72.- El poble sa viu des d’ell mateix. Porta la iniciativa, porta el seu joc i es realitza i actua de forma singular peculiar i espontania. En el seu consum ni es priva de res, ni s’esclavitza a res. No carrega ni a les empreses, ni al sou del treballador les despeses de la seguretat social. Tothom és a cobert en atur, en malaltia, en ancianitat, etc. No tem el comiat lliure en les empreses {PSÍQUICA}.
    73.- I, alhora, és un poble laboriós, treballador, que sap subvenir a les necessitats materials de la comunitat, que sap organitzar-se (sindicalisme) per preservar la seva dignitat en el treball, que sap lluitar contra les adversitats, que sap perfeccionar-se i superar-se en l’eficàcia productiva, talment que pot mantenir sempre vigent un pacte, de mínims, de solidaritat entre tots els seus membres sobre la repartició dels excedents comunitaris. {TÈCNICA}. 
    74.- La batalla de cada dia, tant en l’àmbit interior com en l’exterior, es lliura en cada intercanvi elemental, ja sigui del mercat quantitatiu de béns i serveis, de treball i de capitals o d’empreses i d’invents, ja sigui del mercat qualitatiu d’informacions i comunicacions, d’interessos i gustos, d’idees i projectes. Aquesta batalla és lliure, valenta, ardida, ajustada, eficaç, crua, noble, transparent, responsable. Cal protegir des de la comunitat la igualtat d’oportunitats en aquest torneig a la plaça major, el lliure joc de l’oferta i la demanda en les coses mercadejables, contra depredadors privilegiats (multinacionals, militars, trusts, dumpings, etc.) {FENOMEN }.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu