Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 5.- La comunitat humana troncal - III

    55.- El 5è tipus de comunitat troncal, pactat per comunitats quartes comarcals en règim federal d’igualtat, és l’agrupació gerencial que per la seva grandària permet la diversificació de serveis sectorials: seguretat, obres públiques, agricultura, ramaderia, mineria i pesca, comunicacions, finances, indústria, justícia, comerç, cultura, etc. Històricament se n’ha dit regió, província, departament, vegueria.

    56.- El 6è tipus de comunitat troncal, pactat per comunitats cinquenes regionals en règim federal d’igualtat, és l’agrupació de sobirania legislativa i, per tant, de disposició d’un dret propi, que permet disposar d’un parlament, d’un tribunal de justícia superior, d’un govern autònom, d’un codi civil i penal, etc. Històricament se n’ha dit comunitat autònoma, nació o ètnia en sentit estricte, país, etc.
    57.- El 7è tipus de comunitat troncal, pactat per comunitats sisenes nacionals en règim federal d’igualtat, és l’agrupació de comunitats per raons diferencials de caire cultural, religiós, lingüístic, literari, geogràfic, històric, econòmic. Històricament se n’ha dit ètnia o nació en sentit ampli, interètnia o internació en sentit estricte, unió, federació, confederació, segons els casos.
    Interessants són els casos de la Confederació helvètica unida no per cultura ans per interessos
    geogràfics, econòmics i històrics i de la nostra Confederació històrica catalano-aragonesa.
    58.- El 8è tipus de comunitat troncal, pactat per comunitats setenes confederals en règim federal d’igualtat, és l’agrupació de comunitats per causa de la cohesió que brinden grans àrees geogràfiques, lingüístiques, racials, religioses, històriques, civilitzatòries... Europa, els amerindis, l’hel·lenisme, l’Islam, el Mediterrani, els anglosaxons, l’Àfrica negra, els eslaus.
    59.- El 9è tipus de comunitat troncal, pactat per les grans àrees vuitenes culturals en règim federal d’igualtat, és l’agrupació de comunitats per assolir la comunitat sencera de tota la humanitat damunt del planeta Terra. No té sentit el joc simplista i massificador de començar per dalt, sentir-se romànticament “ciutadà del món sense fronteres”.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu