PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Es busca DPO

Pocs mesos abans de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades, la nova norma europea que unificarà les diferents legislacions nacionals actuals, cada cop és més gran la inquietud per concretar exactament com és aquesta figura que ha de vetllar pel compliment de les polítiques de protecció de dades dins les organitzacions i que ha estat batejat com a Delegat de Protecció de Dades, en anglès Data Protection Officer, per això les sigles DPO.

I és que els terminis es van cremant i la llei que ha de derogar l’actual LOPD (Llei Orgànica de Protecció de Dades 15/1999), de moment ni es coneix ni se l’espera, almenys en pròximes setmanes. I això que s’anunciava per l primer trimestre de l’any 2017. Ara hi ha ja qui fins i tot posa en dubte que estigui aprovada i en marxa abans del 25 de maig del 2018. Això deixa molts punts de la norma en una situació de provisionalitat que angoixa els professionals de la protecció de dades. Un d’ells, és la figura del DPO.

Ara mateix, el tema no pot estar més obert. Pot ser una persona física o jurídica, interna o externa, sense cap formació concreta i excloent, però amb experiència i coneixements específics demostrables. El DPO incorpora una càrrega normativa important, amb una gran responsabilitat, però també se li exigeix un gran component ètic i de lideratge. El DPO ha de saber aportar al responsable o encarregat del tractament, coneixements jurídics, informàtics, de gestió de riscos i anàlisi de processos, així com un coneixement profund de la seva organització.

Tot i la importància que té el DPO al nou Reglament General, no tothom està obligat a disposar d’aquesta figura. En principi només és necessari:
• Quan el tractament el dugui a terme una autoritat o un organisme públic (tret de jutjats i tribunals).
• Quan el tractament requereix l’observació habitual i sistemàtica d’interessats a gran escala.
• I quan el tractament té per objecte categories especials de dades personals o dades relatives a condemnes o infraccions penals.

El tema que espera més concreció és definir què és gran escala i què és observació habitual o sistemàtica, que pot ampliar o limitar l’abast d’acció del DPO. Perquè el fet que algú vetlli pel bon compliment del tractament de dades personals dins una empresa és conegut i, de fet, sempre recomanable, i és el que fem des de fa anys empreses com Aislopd. D’altra banda, que calgui una determinada certificació, com sembla que serà, també ajudarà a professionalitzar el sector. La importància que el tractament de dades personals ha assolit en l’economia digitalitzada d’avui dia, mereix una gestió òptima i generalitzada. Per tant, caldrà seguir fent pedagogia de la protecció de dades.

La importància de la formació en protecció de dades

El desconeixement sobre la matèria és un dels grans problemes de la protecció de dades de caràcter personal. I no només perquè sigui una llei orgànica i, per tant, d’obligat compliment. Això ja és un altre tema. Ja se sap que el fet de no conèixer una norma no implica que no s’hagi de complir. Quan posem el focus sobre la formació en protecció de dades és perquè cada cop més és una qüestió de seguretat de l’empresa. Les pautes que marca la LOPD per protegir les dades personals van més enllà del fet de tractar d’una manera o altra aquest tipus d’informació.

Llegeix més...

Hi ha una càmera vigilant-me a la feina, és legal?

La mateixa Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) admet que és una de les qüestions que més sovint generen preguntes, queixes, demandes d’informació i denúncies al respecte. De fet, és una manera molt evident de sentir-se afectat per allò que en diuen la “protecció de dades”. Amb aquell objecte al nostre costat, sentim una intrusió en la nostra vida personal que genera inquietud. Resulta que un dia ens trobem que a les instal·lacions de la nostra feina, instal·laran càmeres de vídeo. En general, això no agrada, es percep com una agressió per la desconfiança que sembla derivar-se i per haver de sentir-se constantment vigilat. Ara bé, l’empresari pot fer això?

Llegeix més...

Comunitats de veïns i Protecció de Dades

Una comunitat de veïns ha de complir amb la llei orgànica de protecció de dades de caràcter personal? Si ens aturem amb deteniment a analitzar la frase, la resposta sembla força òbvia. La comunitat gestiona dades personals? Sí, és clar. Doncs és ara, quan de mica en mica està creixent la preocupació per atendre aquesta obligació. No és només una percepció pròpia, és que la mateixa Agència Espanyola de Protecció de Dades ha hagut de publicar un document específic a modus de guia que s’anomena “Protecció de dades i administració de finques” perquè reconeix que el tractament de dades personals en l’àmbit de les comunitats de veïns està sent un dels motius de consulta més freqüents a l’agència.

Llegeix més...

Guia de bones pràctiques

Estem expectants! Sí. Tots aquells que ens dediquem a la protecció de dades de caràcter personal estem en un any de grans canvis, com ja hem exposat aquí en alguna altra ocasió... i les que faltaran amb tota seguretat!. La novetat, aquest cop, és que abans que acabi aquest primer trimestre del 2017, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades presentarà el primer esborrany de la nova LOPD. Són motius per estar ben alerta, oi? Vindran després tràmits, discussions, esmenes i noves aportacions, però s’espera un document força aclaridor.

Llegeix més...

Toca ser proactius

S’acostuma a fer servir en qüestions professionals i laborals, fins i tot no es limita a aplicar-se a persones sinó també a organitzacions i institucions. Temps enrere no era una paraula habitual, però en pocs anys ha esdevingut un mot que desprèn uns dels valors més apreciats en aquesta societat nostra on l’individu és el centre i, diuen, un és allò que vol ser si s’ho treballa perquè tot depèn d’ell si així s’ho proposa.

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 68


                        PENEDÈS DATA                    

 

OPINIÓ
Parlar menys i fer més 
Begoña Cartagena Font
  

Joventut, atur i
precarietat laboral 

Eric Enguita Albet
Hi ha esperança
Daniel Lafuente
Reaccions a l'adversitat
Agustí Romeo Huguet

Es busca DPO 

Jordi Ventura Massó

Observem l'Objecte

Dolors Marín Tuyà

L’impost sobre els terrenys de naturalesa urbana davant la inexistència d’increment de valor

 Montse Esteve Clavé