PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

L’essència de la felicitat

“Tots els mortals busquen la felicitat, senyal de que ningú la té”. Baltasar Gracián.

Aquesta frase, enunciada al segle XVII, ens pot fer pensar en la lleu evolució que hem tingut els éssers humans en aquesta matèria.
Agafant com a mostra a 5 filòsofs, explorarem el significat d’aquesta paraula i les possibles variants que pot tenir:

Per Aristòtil, filòsof grec metafísic, la felicitat és una màxima aspiració dels ésser humans. I més que un estat en concret, ell afirma que és un estil de vida, en què s’exercita constantment el millor que té cada persona.


Per Epicur, filòsof grec fundador de l’escola de la felicitat, es tracta de valorar tot el que tenim; afirmant que és l’equilibri i la temperança el que dóna lloc a la felicitat, unit a treballar per amor al que es fa. Ell apostava per aprofundir en la comprensió d’un mateix i com a conseqüència canviar la societat en què es viu. I ens regala les següents frases per reflexionar:
“Res és suficient per a qui suficient és poc” i “No se és mai massa jove ni massa vell per conèixer la felicitat”.

Per al filòsof alemany Nietzche, la felicitat és la força vital, l’esperit de lluita contra els obstacles que ens limiten la llibertat i l’autoafirmació. Ser feliç és ser capaç de provar la força vital mitjançant la superació d’adversitats i la creació de formes originals de viure.

I per a Ortega i Gasset, la felicitat consisteix a trobar allò que ens satisfaci completament. I diu que aconseguirem la felicitat quan conflueixi el que desitgem amb el que som en realitat. És aquí quan ens convida a prendre consciència sobre nosaltres mateixos, tant del moment present com de qui volem ser en un futur i quin tipus de vida voldríem viure.

Tots els éssers humans tenim la potencialitat i el desig de ser feliços i segons aquest filòsof i escriptor, ho podem aconseguir fent confluir aquestes dues realitats.

La felicitat ha estat un tema sobre el qual s’ha investigat al llarg de la història de la humanitat i em complau saber que la forma de treballar avui en dia està impregnada de l’essència d’aquests i altres grans pensadors.

Una frase que resumeix la meva visió en relació al benestar personal i en definitiva, a la felicitat, queda resumida en aquesta frase d’Epíctet i atribuïda al teòleg Reinhold Niebuhr:
“Concedeix-me la serenitat per acceptar les coses que no puc canviar, el valor per canviar les que sí puc i la saviesa per apreciar la diferència”.

No em dóna la vida

Aquesta frase, que a mi em sona millor en castellà perquè possiblement estigui més acostumada a escoltar-la d’aquesta manera “No me da la vida” fa referència al ritme tan elevat que portem la majoria de les persones en el nostre dia a dia.

Vivim en el món de la immediatesa, on tot és urgent. A aquest fet se suma la corrent i gairebé necessitat d’utilitzar les xarxes socials, que ens fan viure en un estat continu d’aparició en temps real. I on els experts diuen que si no hi ets present, no interactues i no et veuen, no existeixes. Rotunda afirmació! Aquest punt me’l reservo per a un altre article perquè el tema dóna per molt.

Llegeix més...

La síndrome del caixer automàtic

Quina similitud hi ha entre un caixer automàtic i un professional autònom o empresari?
Pel que vaig veient força... i ara m’explicaré.

El caixer automàtic sol estar disponible 24h. Podem anar-hi sempre que vulguem i a la nostra conveniència.
Semblant a aquest símil és el que sol passar a molts professionals, i especialment els independents. Sembla que estiguin disponibles 24h. al dia, tot i que no ho hagin decidit ni tan sols ells mateixos.

Llegeix més...

Com comunicar-nos de forma efectiva

Les persones, pel simple fet de ser éssers sociables i poder comunicar-nos tenim un gran repte: Comunicar-nos de forma efectiva.
Moltes vegades els nostres missatges no són captats ni en forma ni en contingut al que volíem expressar, amb la conseqüent frustració que això genera.
Segons John Gottman, hi ha quatre actituds tòxiques que interfereixen en la comunicació i fan insostenible qualsevol tipus de relació, ja sigui entre un equip de treball, socis, a nivell de parella, etc.

Llegeix més...

El món, tal i com el coneixem, no s’aguanta

Aquesta és una afirmació molt contundent, a la que arribo tenint en compte el panorama global que estem vivint: guerres sense sentit, violència, persones a les quals se’ls treuen els drets humans, refugiats; polítics que son un reflex de la societat que tenim on abunda la corrupció, la manipulació, les mentides, l’interès propi, la desconfiança, prepotència...

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 66


                     PENEDÈS DATA                  

 

OPINIÓ
L'essència de la felicitat
Begoña Cartagena Font
  

Joves afectats
amb malalties d'adults

Eric Enguita Albet
L'èxit empresarial,
una qüestió de comunicació
Daniel Lafuente
El cercle de l'odi
Agustí Romeo Huguet

Hi ha una càmera vigilant-me
a la feina, és legal?

Jordi Ventura Massó

Economia psíquica

Dolors Marín Tuyà