Grup Freixenet, pioner en el transport de Cava en tren per al mercat europeu

    Grup Freixenet, líder mundial en vins escumosos de qualitat, continua avançant en polítiques per descarbonitzar els seus processos gràcies al projecte de transport intermodal de Cava, que combina transport per carretera i transport ferroviari. D'aquesta manera, Grup Freixenet es converteix en pioner a Espanya en el transport ferroviari de Cava, davant de la necessitat d'impulsar i apostar pel ferrocarril com a opció de transport essencial per contribuir a la descarbonització del sector.

    Per a aquest projecte el Grup Freixenet ha involucrat les delegacions de diferents països als quals exporta i que són responsables del transport. Actualment, els països que estan començant a carregar al tren són Alemanya, Polònia i Bèlgica. Concretament, a cada viatge a Bingen (Alemanya), es redueixen 1,6 tones de CO2 per viatge, que suposa un 61% de reducció d'emissions. En el cas de Torun (Polònia) es redueixen 3,86 tones de CO2 per viatge amb una reducció d'emissions del 75%, i al de Willebroek (Bèlgica) 1,72 tones de CO2 per viatge i una reducció del 59,2%.

    “Grup Freixenet és una companyia de referència a nivell europeu, el nostre principal mercat, per tant, la mobilitat sostenible ha esdevingut una de les nostres prioritats”, manifesta Gloria Martí, responsable de sostenibilitat i medi ambient de Grup Freixenet. “Aquest projecte ens ha permès col·laborar i sumar coneixement entre diferents departaments. Sabem que la transició energètica és un dels aspectes que ha de marcar el nostre full de ruta i, per això, s'ha convertit en una cosa vital per al desenvolupament correcte de la nostra activitat”, afegeix.

    Grup Freixenet ha impulsat aquest projecte després de la prova pilot realitzada el 2021 juntament amb el Clúster Ferroviari In-Move by Railgrup, presidit per Cimalsa, el Clúster Vitivinícola Català, INNOVI, i el Comitè de Serveis Multimodals, per promoure el transport multimodal al sector utilitzant el ferrocarril com a mitjà de transport per reduir el trànsit per carretera i les emissions de CO2. 

    Utilització de combustible renovable

    En la seva voluntat per reduir la seva empremta mediambiental, Grup Freixenet també ha col·laborat amb altres empreses com Repsol i Serveto. Amb les dues companyies va iniciar un projecte pilot que ja ha esdevingut una realitat. Actualment, s'envia el 50% de les càrregues completes a l'operador logístic central de Madrid utilitzant el combustible renovable de Repsol procedent d'olis de cuina usats i altres residus. Aquest combustible renovable es pot fer servir en camions estàndard i està suposant una reducció del 85% d'emissions de carboni.

    Cristina Durán, responsable de Logística, afegeix que amb tots aquests projectes més els que estan per implementar-se els propers mesos, Freixenet aposta no només per ser sostenible en la seva pròpia mobilitat, sinó també per recolzar-se en organismes públics, escoles i grups d'empreses avançar més ràpid i per ser referent al seu sector i per donar impuls a la mobilitat amb tren també fora del sector.

    Cal destacar que, recentment, Grup Freixenet ha organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week la taula rodona “El repte de la mobilitat sostenible: com afecta el sector vinícola? Debat de propostes i solucions”, moderada per Jordi Espin, secretari general de Transprime Spanish Shippers' Council, amb la participació de Gloria Martí i Cristina Durán amb Simó Batlle, director tècnic de CIMALSA; Noelia Martín, analista d’estratègia de Port de Barcelona; Xavier Lluch, consultor independent i professor de l'Escola Europea Intermodal Transport; i Agustí Ardiaca, responsable de desenvolupament de transport intermodal de Serveto. A la conferència es van abordar les solucions que es poden adoptar per millorar la mobilitat sostenible al sector del vi i el cava, entre elles el transport intermodal o els combustibles renovables.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu