Freixenet obté el certificat Sustainable Wineries for Climate Protection

    Freixenet ha aconseguit obtenir per primera vegada la certificació Sustainable Wineries for Climate Protection. Aquest reconeixement desenvolupat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) és l'evolució del segell Wineries for Climate Protection, que ara, a més de la dimensió mediambiental, també avalua aspectes de sostenibilitat social, econòmica i de governança.

    L'empresa ha obtingut per primera vegada aquest segell després de complir tots els paràmetres establerts per l'organisme competent, evidenciant així el seu compromís amb els estàndards de sostenibilitat més alts en la producció de Cava. Per la seva banda, Segura Viudas, celler també pertanyent al Grup Freixenet, ho ha revalidat per quart cop consecutiu.

    Dimensió mediambiental 

    La certificació valora la reducció d'emissions, l'ús d'energies renovables i l'eficiència energètica, la gestió de l'aigua, la reducció de residus i la conservació del sòl i la biodiversitat. Grup Freixenet destaca com una companyia compromesa amb el medi ambient, com demostra el fet de ser la primera empresa del sector a obtenir la certificació ISO 14.001 el 1999, entre molts altres reconeixements en aquest camp.

    Amb una marcada responsabilitat sobre els seus processos, l'empresa ha implementat polítiques i pràctiques a tota la seva cadena de valor, com l'aposta per la tecnologia punta a través de línies de producció d'alt rendiment i efectivitat, la inversió en nous equips més eficients i sostenibles o la centralització de la producció per evitar transports i climatització externa. En el camp de les energies netes, la companyia destaca per la compra de tota la seva energia elèctrica d'origen 100% renovable l'eliminació del consum de gasoil i substitució per gas natural i la instal·lació d'un parc de plaques fotovoltaiques a Segura Viudas, actualment a procés. Aquestes mesures, entre d'altres, han permès a la companyia, per exemple, reduir un 82% les emissions de CO2 d'abast 1 i 2 en els darrers 10 anys.

    A l'àrea del transport, una de les que més emissions genera, la companyia està fent importants esforços per substituir el transport a la carretera per ferroviari a països com Alemanya o Polònia. A més, l'empresa utilitza el combustible renovable de Repsol (elaborat amb olis procedents de residus, com ara olis de cuina usats) reduint un 85% les emissions de CO2 per transport i perseguint el doble objectiu de descarbonitzar l'economia i implantar models d'economia circular que permetin reduir la seva petjada mediambiental.

    En l’àmbit de viticultura, l'empresa assessora els seus més de 600 proveïdors de raïm per aplicar pràctiques sostenibles a la vinya. A més, Freixenet fa anys que treballa amb tots els agents implicats del sector del cava per trobar solucions per pal·liar els efectes del canvi climàtic a les vinyes. Actualment, per exemple, la persistent i extrema sequera a Catalunya i al Penedès, amb una reducció del 50% de la pluja respecte a les mitjanes dels darrers anys, ha provocat reduccions de les collites de raïm de fins al 40%. Aquesta situació exigeix capacitat de reacció i una aplicació urgent de mesures d'adaptació per a la sostenibilitat del territori.

    Dimensió social 

    Un dels pilars fonamentals del desenvolupament i creixement del Grup Freixenet són les persones que la conformen. La companyia fomenta la inclusió i promou la igualtat i aposta per impulsar iniciatives que potenciïn el benestar laboral i el creixement professional de tots els seus col·laboradors. N'és una prova la implementació de la plataforma formativa Freixenet e-Academy, el Programa de Salut i Benestar, mesures per facilitar la conciliació com el teletreball, o la inclusió de protocols contra l'assetjament sexual o laboral, entre d'altres.

    Freixenet ha estat històricament vinculat al territori d'origen, la comarca del Penedès, on és un dels principals ocupadors i un important motor econòmic. Centrat a generar impacte positiu a la regió, col·labora habitualment amb entitats locals com l'equip d'hoquei patins, CE Noia Freixenet, a qui porta fent costat fa més de mig segle. A Catalunya, la companyia també dona suport a iniciatives socials destacades com La Marató de TV3, Càritas, Fundació Arrels, Creu Roja o diferents festivitats locals. A escala nacional destaca el suport a la Federació Espanyol de Bancs d'Aliments (FESBAL) o la Fundació Albéniz.

    Dimensió econòmica i de governança

    El segell també ha tingut en compte paràmetres com la resiliència i l'eficàcia de control de costos, on es tenen en compte criteris d'inversió responsable, i l'ús de noves tecnologies i eines informàtiques avançades. D'altra banda, la certificació també té en compte factors de governança, com ara el comportament ètic, la gestió i la comunicació de la sostenibilitat, o com la relació amb els grups d'interès. La companyia aplica una estricta política de compliance, que aporta els àmbits de conductes i pràctiques responsables i polítiques antifrau.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu